Dubai “söylentisi” nedir? Bu söylentiye göre Dubai’de satılan veya herhangi bir Duty Free’de satılan X bir marka ile aynı markanın distribütör eliyle verilmiş yetkili satışçısı veyahut officiel sitesinde yada markanın bizzat kendi fiziki mağazasında satılan ürünleri arasında konsantrasyon, kalite, kimlik-karakter cart curt farklılığı mı vardır yoksa direkt Dubai sahte diğerleri gerçek midir..?
Bu söylentiyi adı üzerinde söylentiyi söyleyenlerin dayanağı nedir?
Ve bir düşünün ben Sergio Momo’yum ve Dubai’ye başka, Free Shop’a başka, Roma’ya başka, Lucky’e başka, Ausliebe’ye başka yada Bağcılar’a başka başka şeyler vererek prestijimi zedelemek ister miyim eğer böyle bir şey var ise..?
Burada da okuyorum Beymen’den aldım 182 gün kokuyo, çok kokuyo bi de şey dibindeki miski hakkaten Tonkin geyiğinin şeyinin suyunu sıkarak koymuş Miroslav Petkov ama Dubai’deki yarım gün kokuyo ve çok sentetik… gibi…
Gerekçe vs. Psikolojik etkenler meselesi çünkü ben de o kadar parayı versem kutudaki, şişedeki, kapaktaki puntolarda karakterlerde bile bir hinlik ararım…
Zırva…
Dubai söylentisi iki çeşit ama ben mantıklı bir zemine oturtamıyorum:
1. "
Arap ülkeleri sıcak olduğu için firmalar o pazara yönelik ürünlerin esans oranı azaltıyorlar."
Firmalar konsantrasyonla oynamak yerine belli coğrafyalara yönelik olarak standart ürün gamı dışında adıyla sanıyla yeni ürünler tasarlıyorlar zaten. Örneğin Mon Guerlain Sensuelle sadece Brezilya pazarına yönelik olarak üretildi. Serinin meraklıları epey zahmete girerek orijinaline göre daha güçlü (
yukarıdaki mantıkla düşünürsek Brezilya soğuk memleket sonucu çıkar) olduğu söylenen Sensuelle'i edindiler. Aynı şekilde Narciso Grace de Rusya'ya özel bir parfüm olarak tasarlanmıştı (
Narciso standartlarına göre hafif olduğu söyleniyor, demek ki Rusya sıcak memleket). Hafif parfümlerin çoğunlukla tercih edildiği Uzakdoğu ülkekeri için Guerlain'ın sadece bu coğrafyada satışa sunulan parfümleri var.
Bunu söyleyenler Arap parfümlerinin nitelilğinden de bihaber olmalı ayrıca.
2. "
Uygun fiyatlı paralel ithalat ürünleri Dubai üretimi, onların da esans oranı az oluyor." (yukarıdaki sebepten ötürü)
Firmaların üretim yerleri bellidir. Bazıları Avrupa ve Amerika üretimi olarak ayrılabiliyor ya da zaman içinde lisansı el değiştirip örneğin İtalya'dan Fransa'ya taşınabiliyor. Ancak bu da açık bir bilgidir, üretici firmanın ismi ve üretim yeri kutuda yazar. "Made in France" yazıyor ama Dubai'de üretiliyorsa ortada bir yalan vardır, büyük ihtimal üründe de bir hile vardır. "Dubai üretimi" demek "taklit" demenin kafa karıştıran ve üzerine mazeret üretilen bir yolu olmuş diye anlıyorum.
Paralel ithalat apayrı bir konu, ticaretten anlamadığım için yorum yapamayacağım. Ama piyasada bulunmayan, üretimi durmuş, hatta "vintage" tabir edilenlere denk geldiğim parfümler hep bu paralel ithalatçılardan çıkıyor. Bundan da resmi distribütörün listeden düştüğü ürünlerin ya da yurtdışında büyük ıtriyat depolarının temizliğine paralel ithalat yardımcı oluyor diye bir sonuç çıkarıyorum.
Genelde şüpheyle baktığım parfümler, güncel satış listesinde oldukları halde piyasaya göre makul olamayacak fiyatlara satılan ürünler.