Houbigant, Fougere Royale

olcun

Extrait de Parfum
Katılım
20 May 2015
Mesajlar
409
Houbigant, Fougere Royale (FR)

Kokunun geçmişi eskilere 1882'e dayanıyor. İlk hali firmanın sahibi Paul Parquet tarafından tasarlanmış.

Foug%C3%A8re_Royale_by_Paul_Parquet_(Houbigant).jpg


2010 yılında reformule hali tekrardan fiyasaya sürülmüş. Beni 2010 yılından sonra üretilmiş örneğini kokladım. Eski halini de koklamış olanlar kokunun önemli ölçüde değiştiğini söylüyor. Ve bu kısıtlamalar sonrası ne varsa eskilerde var sözü yine aklıma geliyor. Eski formunda kullanılmış bahçe vanilyası yerine tarçın kullanıldığını orkide yerine leylak kullanıldığını görüyoruz. Alt notalar oldukça değişim geçirmiş yine vanilya yerine amber seçilmiş. Coumarine gitmiş yerine silhat ve adaçayı gelmiş.

houbigant-fougere-royale-msl.jpg


Parfüm ile ilgili izlenimleri aktarmadan önce biraz Fougere kelimasinin anlamından bahsetmek istiyorum. Fougere kelimesi eğreltiotunun Fransızcası. Benim fougere ile tanışmam, Aventus ta kullanılan meşe yosunu ile oldu. 2014 döneminde IFRA'nın getirdiği kısıtlamalar sonrası iğdiş edilmiş yosun kokusu duyup aktif oldukları dönemde nasıl olduklarını merak etmeye başladım. Diğer taraftan, fougere'in bir olmazsa olmazı tabi ki lavanta. Öyleki kokuyu vezirde edebiliyor rezilde. Bir çok fougere bu iki altyapıyı içeriğinde barındırmak suretiyle, o alışık olduğumuz yeşil hissiyatı oluşturuyorlar.

plante-plastique-exoterra-fougere-de-boston-z-292-29281.jpg


FR fragrantica da 156 kişi tarafından oylanmış ve 4,3 notunu almış

Peki neler var FR içeriğinde.

Üst Notalar: Lavanta,bergamut,papatya, yeşil notalar
Kalp Notaları: Sardunya, tarçın, Gül, karanfil, leylak
Alt Notalar: Meşe yosunu, tonka fasülyesi, misk, amber, adaçayı, silhat

Koku ofis/ev içinden ziyade dışarı çıkarken sıkılacak koku. Rüzgarlı havalarda yaratacağı konfor farklı olacaktır.

Kokuyu ilk sıktığınızda ustaca harmanlanmış Lavanta inceden bir çarpıyor bergamut ile birlikte burnunuza geliyor. Dominant yapıdaki lavanta papatyayı bastırıyor.Kokunun açılışındaki kuvvetli limonsu/turuçvari koku ve lavanta alttaki tatlılığı gizlemeye çalışıyorlar. Oldukça iddialı bir açılış. Lavantayı ne kadar sevsemde bu sefer biraz burun büktüm. Bu belki alttan gelen tatlılık ve çiçeksi notalardan mütevellit emin değilim.

Tatlı parfümlerden oldum olası haz etmemiş bir kişi olarak orta bölümde tam bir şölen başlıyor. Gül alttan alta gelen tonka fasülyesi ve amber. Bir başka beğenmediğim, karanfil arzı endam ediyor ancak bu sefer kurtarıcı olarak. zZira bu tatlılık bir şekilde bastırılmalı. Gül amberi bastırıyor. Sardunya kokusu bu tatlılığın altında oldukça eziliyor. Tarçın notasını hiç almadım.

Alt kısım en sevdiğim bölüm oldu. Durulmuş tatlılık, çiçeksi notalar meşe yosunun o otsu formu ile buluşuyor. Misk'ten gelen dumansılık kararında. Bu tatlılık öyle bir etki etmişki ben o odunsu tefariki olsun adaçayının acılığı olsun ayrıştıramıyorum.

Koku tatlı bir berber kokusu ve 40 yaş üzeri olmayı ve takım elbise ile kullanımı şart koşuyor. Şişesi alınmadan önce düşünülesi. Vial üzerinden denemekte fayda var. Ancak babası hayatta olanlar için oldukça şık bir kutu tasarımı var. Şişe tasarımı efsane birde buna kutu içinde sunum eklenince ortaya harika bir görüntü çıkıyor.

fougere_royale_perfume.png

Projeksiyon ilk başta çok yüksek. Hızla cilde düşüyor ve ısındıkça kendini göstermeye devam ediyor. Kalıcılık 6-8 saat civarı.

Karakteristik: Bir fransız berberi.
 

YILKANT

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
23 Mar 2015
Mesajlar
1,154
2.sürümler hep ilk sürümleri aratır nitelikte dünya tükeniyor materyaller tükeniyor. Peynir yumurta bile allejen ken bir de ifra (materyal biçme makinesi) çıkıyor ortaya bunu kullanma bunu %şu kadar kullan diye parfümler seyrelip kuşa dönüyor. Ama yinede ben İlk sürümüne saygı duyuyorum bu parfümün.
Olçun emeğine sağlık yine çok güzel anlatmışsın keyifle okudum.
 

HOCA

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
7 Mar 2015
Mesajlar
818
Güzel bir yazı yalnız kutu da kutu hakikaten :) kutu ne zaman cafcaflı olursa içindeki sıvıdan imtina etmişimdir yalnız sizin anlatımınıza bakılırsa koku da başarılı
 

ERGUN

Administrator
Yönetici
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
3,832
zevkle okudum... yalnız şu meşeyosunu nasıl bir materyalmiş arkadaş ne kadar önemli ve fark yaratıcıymış ki eksilince yokluğunu anladık...o gidince maskülenler boynu bükük kaldı resmen :(
 

ERGUN

Administrator
Yönetici
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
3,832
aşık olduğum ne kadar koku varsa eskilerden hep bu meşeyosununa kurban gitti... powerhouse ne kadar koku varsa bak %90 Inda meşeyosunu vardır zaten :)
 

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
olcun bey titiz ve özenli çalışmanızı zevkle okudum.parfümü en kısa sürede deneyimleyip yazınıza katkıda bulunmak istiyorum. açıklanan notalara baktığımda tıpkı yeni versiyon derby gibi karanfil çiçeği kullanımına rastlıyoruz.meşe yosunun verdiği rayihaya benzer bir etki yarattığını söyleyebilirmiyiz?bunun dışında sardunyanın köşeli ve kadifemsi hissiyatı parfümde nasıl bir algı yaratmış?bunları bizimle paylaşabilir misiniz...
 

olcun

Extrait de Parfum
Katılım
20 May 2015
Mesajlar
409
Ben meşe yosununu ne kadar çok seviyorsam karanfili o kadar sevmiyorum ve benim için güney kuzey kutbu kadar ayrık notalar. Bu nedenle eskinin derbisi benim için daha bir merak unsuru olmuştur. Karanfili pek çok kişi erkeksi bulsada ben kendisini Lucca'da salatasını bıcağının ucuyla kesip yiyen bir şehir erkeğine benzetirim. Meşe yosunu ise toroslarda kilo ile et yapılan yerlerde et yiyen erkektir nazarımda.

Koku teorik olarak bakıldığında, bir mozaik gibi oluşturulmuş. Sınırlar köşeler konturla çekilmiş. Belli sıcaklık ve nemlilikte sırasıyla geçişler var. Bunu görebiliyorsunuz. Bu mozaiği baktığınızda ben en büyük alanların lavanta ki, tahmin ediyorum eski lavantacıların seveceği cinsten hafif maço bir kullanımla yer aldığını görüyoruz. Bu lavanta severi tatmin ediyor ancak aşağıdan gelen ki günahım kadar sevmem tonka ile birleşince ne alaka diyorsunuz. ancak o sertiği bir şekilde yumuşatmak lazım. İşte bu kapışmada sizin bahsettiğiniz sardunyanın kadifemsiliği leylakla harmanlanıyor. Ve nispeten hisssedilir bir hal ortaya çıkıyor. Bunu bergamut ve moss izliyor. Karanfil'in çıkış anı tatlılarında ortaya çıktığı an oldu kimileri için cümbüş ben ısınamadım.

Zaten yazımda da belli ettiğim gibi genel beğeni den ziyade türün tutkunlarına IRFA sözü dinlemiş, eskilerin baba powerhouse nun yeniden yorumlanmış halini merakı olanlara hitap eden bir çalışma.
 
Son düzenleme:

olcun

Extrait de Parfum
Katılım
20 May 2015
Mesajlar
409
olcun bey titiz ve özenli çalışmanızı zevkle okudum.parfümü en kısa sürede deneyimleyip yazınıza katkıda bulunmak istiyorum. açıklanan notalara baktığımda tıpkı yeni versiyon derby gibi karanfil çiçeği kullanımına rastlıyoruz.meşe yosunun verdiği rayihaya benzer bir etki yarattığını söyleyebilirmiyiz?bunun dışında sardunyanın köşeli ve kadifemsi hissiyatı parfümde nasıl bir algı yaratmış?bunları bizimle paylaşabilir misiniz...

Açıkçası eskisi varsa sizde vardır diye düşünmüştüm. Bırakınız yenisini... :)
 
Üst