- Katılım
- 20 Haz 2017
- Mesajlar
- 8,484
Serge Lutens – Borneo 1834 (2005), son zamanlarda paçuli temelli ilerlediğimi düşünüyorum. Gerek hava şartlarının (Ankara özelinde) tam olarak ısınmaması, soğuk ve kasvetli oluşu, bahara henüz kavuşamamak ve kış ile bahar arasında bir araf yaşanması nedeniyle bu aylarda ne tam kışlık ne tam baharlık ancak “soğuk” havalara yakışacak erkeksi tarafa göz kırpan uniseks paçuli yorumlarını tercih ettiğimi fark ettim.
Bugün uzun süredir severek kullandığım, ancak pek bilgisine ulaşamadığımız, niş parfüm dünyasında oldukça önemli yere sahip ve özgünlükle birlikte niteliği de ürettiği çalışmalarıyla sunan Serge Lutens markasının 2010’a kadar sadece Paris’teki Lutens mağazasının ihraç edilemez koleksiyonunda yer alan ancak bu tarih sonrasında sadece Lutens web sitesinden sipariş verilebilen parfümü olan “Borneo 1834” ü anlatmaya çalışacağım.
Parfüm 2005 yılında usta parfümör ve markanın önemli işlerine imza atan parfümör Christopher Sheldrake tarafından yaratıldı. Parfümün açıklanan notaları geleneksel piramit nota sıralaması şeklinde olmayıp bir hiyerarşiye yer verilmeden sıralanmış. Sıralamaya gelirsek parfümümüzün notaları;
“Paçuli(silhat), Kakao, Fransız Laden Reçinesi(Labdanum), Galbanum, Kakule ve beyaz çiçekler”den oluşmakta.
Parfüm adını dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo adasından almakta. Güneydoğu Asya’da bulunan ve Endnozeya, Malezya ile Brunei ülkeleri tarafından paylaşılan bir ada özelliğini taşımaktadır. İsmini Hollandalı tüccarların ipek ticareti sırasında Brunei’den esinlenerek verdiği yönünde görüşler mevcut.
Parfümün adına ilişkin açıklamalara Lutens’in sitesinden ulaşılabilir. Lutens bu adı seçmesindeki sebebi “Parislilerin, paçuliyi, 1834 yılında keşfetmeleri” olarak belirtmiş. “Paçuli o dönemde ipeğe sarılı olarak gelmekteydi” şeklinde açıklamış.
Parfüme geçersem anlatımıma başlamadan evvel temel olarak 3 notayı hissetmekteyim. Bunlar Kakao, paçuli ve Labdanum. Tenime sıktığım an muhteşem bir kakao ile giriş yapmakta. Tatlı olmayan, oldukça gerçekçi ve en iyi kalitede bir kakao notası ile “bitter çikolata” tadında oldukça gerçekçi bir açılışı ile gourmand parfümlere şapka çıkartacak açılışının ardından bu kakao notasına eklenen biraz indie (veya hippie) bir paçuli ile karşılaşıyoruz. Oldukça earthy, kuru ve ağır bir paçuli notası.
Açılışında oldukça baskın kakao notası biraz süre geçtikten sonra paçuli ile birlikte bu baskınlığı paylaşmaya ve birbirlerini sarıp sarmalaya başlamakta. Kullanılan paçulinin ara nüanslarında hafif boozy, hafif hayvansı nüanslar farkediyorum. Beyaz çiçeklerin “indolik” yönünün mü bu etkiyi yarattığını düşünmeden edemiyorum. Çünkü ben beyaz çiçeklerden hiçbir hissiyata kokladığım parfümde rastlamıyorum. Belki de paçuliye bu hafif hayvansal hissi veren şey bu beyaz çiçekler. Bilemiyorum…
Parfüm orta notalardan itibaren dengeli bir paçuli-bitter çikolata (kakao) birlikteliğine sahipken laden reçinesinin(labdanum) derinlerden giderek parfümü ısındırması ve kendisine has karanlık ve bir o kadar tatlı yapısı ile amber (kehribar veya siyah amber) hissiyatlı hoş bir yapıya bürünmekte. Bu hali ile soğuk havalara daha da parfümün yakışmasını sağlıyor.
Harika ve özel bir iş. Oldukça yaratıcı ve harika bir hikayeye sahip bir çalışma. Çok beğendiğim bir paçuli yorumu diyebilirim. Coromandel ne kadar kadına yakışıyorsa Borneo 1834 de bir o kadar erkeğe yakışacak iki parfüm. İki kuzen.
Son olarak Borneo 1834 çıkış yılı olarak 2005 iken, Chanel’in ünlü parfümü Coromandel EDT, 2007 yılında piyasaya çıkmış. Jacques Polge tarafından yaratılan Coromandel, beyaz çikolata ve paçuli ikilisine sahip. Parfümün yaratılışında Polge çalışmalarında Christoper Sheldrake’in iş birliğine de başvurmuş olduğu bilinmekte. Bu yönüyle birbirini tamamlayan iki parfüm desem haksızlık etmemiş olurum.