Hermès Osmanthe Yunnan

heston

Eau de Cologne
Katılım
2 Kas 2020
Mesajlar
62
Artık bu konuya açıklık getirmenin, Osmanthe Yunnan’daki batchler arası farklılıkları ve onların sebeplerini ortaya sermenin vakti geldi çattı.

Bildiğiniz üzere gelmiş geçmiş en iyi niş erkek parfümü Creed Aventus efsane ötesi kalıcılığı ve yayılımı, her ortama ve dört mevsime uygunluğu ile klas bir niş erkek parfüm arayan centilmenlerin gönlünü kazanmayı başardı. Bu beyefendi kokusu o kadar çok beğenildi ki aklınıza gelebilecek bütün forumlarda üzerine sayfalarca yazıldı, çizildi, tartışıldı, ve hakkında sonuna imzamı atacağım şu söz söylendi: Diğer parfümlerin sağlamış olduğu hayallerin bittiği yerde, Aventus'un gerçekleri başlar.

Dillere pelesenk olmuş ve benim de imza kokum olan efsane 11Z01 batch Creed Aventus öylesine çekici, güçlü ve afrodizyak bir parfümdü ki 9 ve üzeri fıs sıkıp sokağa çıktığınızda bütün ilgiyi üzerinize toplar, bayanların sizi Jeremy Fragrance’tan daha çekici ve seksi bulmasına sebep olurdu. Ama bu parfümde tek bir sorun vardı: Aventus’un %100 doğal formülündeki ham materyallerden sebep batchler arası farklılıklar kaçınılmazdı. Kimi batch isli ve dumanlı, kimisi derili, kimisi ise ananas-baskın kokuyordu ve bu konu büyük tartışmalara sebep oluyordu. Bu konuyu derinlemesine ele alan "Creed Aventus" ve “Creed Aventus Batch Kodları Hakkında” başlıklarındaki çok kıymetli girdileri okuduğumda batch farklılıklarının sebebinin seracılık ve ananas hasadı olduğunu öğrendim, gözlerim açıldı ve aydınlandım.

Diğer imza parfümüm olan Osmanthe Yunnan’da batchler arası farklılıklar olduğunu seziyordum. Meşe yosunu-baskın ilk batchler güçlü, 2008 sonrası rengi açılmış batchler dumanlı, 2013 sonrası batchler meyveli kokuyordu; 2016 sonrası batchler ise resmen sulandırılmıştı ve performansı yerlerdeydi. Bildiğiniz üzere Osmanthe Yunnan’ın formülü de Aventus gibi %100 doğal ve parfüm, gelmiş geçmiş en pahalı ham materyallerden biri olan osmantus abzolüden %0.65 oranında ihtiva etmekte. Pahalılıktan ötürü parfümde kullanımı oldukça kısıtlı olan bu çiçek doğa durumunda kayısımsı, menekşemsi, çayımsı gibi tanımlayıcılarıyla tasvir edilirken abzolüsünde ekstradan derimsi bir faset bulunmakta. Bunun sebebi, çok narin olan osmantus çiçeklerinin ekstraksiyondan önce salamurada bekletilmesi. Osmanthe Yunnan’daki batchler arası farklılıkların bu salamura işleminden ötürü olabileceğini düşünüyordum, ama bu meselesinin üstelenmemesi gerektiğini ve bu farklılıkların asıl iki sebebini atladığımı fark ettim: kayısı türleri ve kayısı hasadı.

Aventus hakkındaki girdilerin beni aydınlattığını söylemiştim, ama beni dogmatik uykumdan uyandıran şey Sayın Makedon’un “Osmanthe Yunnan incelemesi”ydi. Jean-Claude Ellena, bu parfümü yaratırken Pekin gezisinde burnuna ilişen osmantus kokusu ve Yunnan çayından esinlendiğini söylüyordu ama ben, bu söylenenlerin yalan olduğuna kesin kanaat getirdim. Osmantusun Fransızcası osmanthus, ama bu parfümün ismindeki Osmanthe kelimesinin etimolojisini incelediğimizde Osman + thé kelimelerinin birleşimi olduğunu görürüz. Bu iki kökün semantik analizinde ise ilkinin Osmanlı İmparatorluğu’nu, ikincisinin ise çayı temsil ettiği aşikardır ve bu kasıtlı yapılmış bir seçimdir. Yani arkadaşlar, bu parfüm Çin çayı değil, Osmanlı topraklarında yetişen üst kalite çayların doğal esans özütünü ihtiva etmektedir.

E bu batch farklılıkları ile kayısı türleri ve kayısı hasadı arasındaki bağıntı ne diye soracaksınız, biliyorum. Onun cevabı yine parfümün isminde, Yunnan’da gizlenmekte. Bu kelime Çin’in Yunnan bölgesini değil Yunanistan’ı temsilen seçilmiştir, çünkü parfümde Yunanistan’da üretilen kayısıların doğal esans özütleri kullanılmıştır. Yunanlar kayısı yetiştirme işini bizim kadar iyi bilmedikleri için her hasatta aynı kalite ürün alamazlar ve bunun sonucunda Osmanthe Yunnan’daki batch farklılıkları oluşur.

Eğer siz de ben gibi Osmanthe Yunnan’daki batch farklılıklarından muzdaripseniz Hermès’e olgun Malatya kayısısının doğal esans özütünü kullanmaları için baskı yapabilir veya bu parfümün ilk batch meşe yosunu bombası halini olgun Malatya kayısısı ile zenginleştirerek şişeleyen Nishane Wūlóng Chá X’i satın alabilirsiniz.

Sevgiler
 
Ü

Üye silindi 4295

Misafir
Öncelikle sizi içtenlikle tebrik etmeliyim çünkü uzunca bir zamandır Türk platformlarda böylesine dramatik bilgiler içeren dolu bir yazıya bu denli şık bir üslupla denk gelmemiştim. Umuyorum ki bu yazı ve sonrasında bunun gibi gelmeyecek olanlar ile beraber bir arpa boyu yol almayız…
Keşke ben de sizin gibi sabırlı, edepli ve ciddi olabilseydim ve Osmanthe Yunnan hakkında bizzat bay Ellena’nın kendisinden dinlediğim bu etimolojik ayrıntı/gerçek hakkında okurları inandırabilseydim. Ancak bu megapol yaşantısında öylesine aceleci, hırslı, çabuk tüketen ve doyumsuz bir bencillik robotu haline dönüştüm ki işte en büyük problem ne yazık ki budur iki dakikada falan geliyorum her neyse…
Salamura ve bilhassa çiçekleme yöntemlerinde bahsi geçen Osmanthus üzerine birkaç kelam etmem gerekirse eğer yine bir parfümcü arkadaşım olan güzeller güzeli Ane Ayo’nun bana aktardığı şu: “ Volkan, öncelikle sevgilerimi sunuyorum ve sevgili eşine de sevgilerimi göndermiyorum çünkü evlenmenden hiç hoşnut değilim ama hayat bu yapacak bir şey yok ve işimize bakmalıyız…
İsteğin üzere Chinese Osmanthus hasadı, salamurası ve extraction süreçlerinde bizzat bulundum ve şu anahtar noktaya ulaştım: Çiçeğin kullanılacağı kompozisyonda Osmanthus’un hangi tavrı ön plana çıkarılmak isteniyorsa salamura suyu, tuzu ve fıçıları farklılık gösteriyor. Meyveli yüz ön planda tutulacaksa Hamidiye su, billur tuz ve kavak fıçılar, süsen/menekşe yani ionone’lar ve irone’lar patlatılacaksa Himalaya çene suyu, çin tuzu ve sedir fıçılar, diğerlerinde ise çalışanın takdirine ve merhametine kalmış seçimler…
Seni çok özlüyor ve arzuluyorum, Allahından bul oç. 😘
Sizi tekrardan tebrik ediyor ve yorumlarınızın devamını bekliyorum üstadım.
Ve bunu da diyemeden geçemeyeceğim: Keşke Absolu d’Osmanthe, Nuit de Cellophane yerine bir Lutens parfümü olsaydı.
Şimdi karım tarafından izninizle bıçaklanmaya gidiyorum; hoşçakalın…
 
Üst